zaterdag 13 maart 2010

Landenonderzoek - Demografie

Demografie
In het gedeelte demografie zullen de volgende vragen beantwoord worden:
-Hoe is de bevolkingsverspreiding in Brazilië?
-Wat voor begroeiing komt er in Brazilië voor en hoe is dit verspreid over het land?



HOE IS DE BEVOLKINGSVERSPREIDING IN BRAZILIË?

Om te weten hoe de bevolkingsspreiding in Brazilië is, is het belangrijk om te weten hoeveel inwoners Brazilië heeft. Hieronder staat een schema, waarin je dit kunt zien. De gegevens gaan maar tot het jaar 2008. Gezien de stijgende lijn in de bevolkingsgroei van de afgelopen jaren, verwacht ik dat er in 2010 meer dan 192.000.000 mensen in Brazilië wonen.
(CIA World Factbook, 2008)
Met ruim 190 miljoen inwoners is Brazilië qua inwonertal het vijfde land ter wereld. Het heeft een jonge bevolking; meer dan de helft van de bevolking is jonger dan 29 jaar en de gemiddelde leeftijd is 28,6 jaar. De bevolkingsgroei bedraagt 1 procent per jaar en neemt af. De beroepsbevolking telt ongeveer 99,5 miljoen Brazilianen. Ongeveer 85 procent van de bevolking woont in steden. Het grootste deel leeft in een strook van enkele honderden kilometers langs de kust. De dichtstbevolkte regio is het zuidoosten. Alleen al in de deelstaat São Paulo wonen bijna 40 miljoen Brazilianen. In het zuiden en zuidoosten woont 57 procent van de totale bevolking. De dunstbevolkte regio ligt in het middenwesten.

De oorspronkelijke inwoners van Brazilië zijn de indianen. De komst van de Europeanen naar Latijns-Amerika heeft desastreuze gevolgen gehad voor de indianenpopulatie. De meeste indianen leven in reservaten in het Amazonegebied, maar er zijn ook enkele indianengemeenschappen in het noordoosten en het zuiden van het land. Brazilië kent circa 200 indianenstammen, die ongeveer 180 verschillende talen spreken.

De huidige Braziliaanse samenleving is gevormd door opeenvolgende immigratiegolven uit Europa en Afrika. De opbouw van de bevolking is als volgt: 53 procent is van Europese afkomst, 34 procent heeft gemengd bloed, 11 procent is van Afrikaanse afkomst en 2 procent is Japans, Arabisch of inheems (in São Paulo woont de grootste Japanse gemeenschap buiten Japan).

In de afgelopen decennia vond er een trek naar de steden plaats. De laatste jaren verhuizen veel Brazilianen echter juist weer naar (nieuwe) landbouwgebieden in de deelstaten Rondõnia, Pará en Tocantins in het noorden, Mato Grosso in het middenwesten en Maranhão in het noordoosten. Daarnaast verlaten velen de grote steden om zich in de kleinere plaatsen te vestigen. De verkeersdrukte en de groeiende criminaliteit in de steden spelen een rol bij deze trek naar de kleinere steden.
(NL EVD Internationaal, 2009)

Hieronder is een overzicht te vinden van de voornaamste steden en het aantal inwoners. Hierbij moet ik wel vermelden dat de gegevens van 2007 zijn, dus dat de cijfers van 2010 af kunnen wijken.

Voornaamste steden en aantal inwoners 2007 (x 1 miljoen):
São Paulo 10,9
Rio de Janeiro 6,1
Salvador 2,9
Belo Horizonte 2,4
Fortaleza 2,4
Brasília (hoofdstad) 2,5
Curitiba 1,8
Recife 1,5
Porto Alegre 1,4
Bron: IBGE, 2008

Het is dus duidelijk dat het grootste deel van de bevolking van Brazilië aan de kust van het land woont. Daarnaast woont ook nog eens het grootste deel van de bevolking in de grote steden. De afbeelding hieronder laat de bevolkingsspreiding in één oogopslag zien.



WAT VOOR BEGROEIING KOMT ER IN BRAZILIË VOOR EN HOE IS DIT VERSPREID OVER HET LAND?

Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika en heeft een oppervlakte van 8.547.403,5 km². Dit is bijna 245x de oppervlakte van Nederland. De grootste afstand van zowel noord naar zuid als van oost naar west bedraagt zo’n 4300 kilometer. Het land wordt opgedeeld in 5 regio’s, het Noorden, gedomineerd door het Amazone-gebied, het Noordoosten, gekenmerkt door de droge binnenlanden en prachtige kust met tropische stranden, Centraal-Westen, met uitgestrekte hoger gelegen gebieden waar op enorme arealen gewassen als soja en katoen worden geteeld, het Zuid-Oosten, met veel industrie en de metropolen Rio de Janeiro en São Paulo, het zakelijk hart van Brazilië, en tenslotte het Zuiden, het meest Europese gedeelte van Brazilië, met veel nazaten van Duitse en Japanse immigranten en een subtropisch klimaat met kans op vorst en sneeuw in de winter.
(Informatie over Brazilië)

De Amazone is de op een na langste rivier ter wereld (7025 km), als je rekent vanaf de oorsprong in het Andes-gebergte. Daar heeft de rivier de naam Marañon. In Brazilië heet hij eerst Solimões en pas bij de samenvloeiing met de Rio Negro (bij de stad Manaus) wordt hij Amazone genoemd.

Het hele noordelijke laagland wordt bedekt door tropisch regenwoud, al wordt dat steeds meer aangetast door houtkap, mijnbouw, veeteelt en landbouw. Daar komt bij dat er in het hart van het regenwoud olie is gevonden. Hierdoor wordt het regenwoud bedreigd.
De hoogvlakte in het zuiden bestaat voornamelijk uit tafelbergen van niet meer dan 300 meter hoog. Rivieren hebben diepe kloven uitgesleten in deze bergen van zandsteen. De bergketens aan de oostkant lopen stijl af naar de kust. De bergen daar zijn tussen de 400 en 1000 meter hoog, maar er zijn uitzonderingen. Het hoogste punt is de Pico de Bandeira (2890 m) ten noordoosten van Rio de Janeiro.

Langs de Atlantische kust ligt een hooguit 80 km brede strook laagland. De kust van Brazilië is beroemd om haar brede zandstranden met strandwallen en duinen, die begroeid zijn met kokospalmen. Voor de kust liggen op verscheidene plaatsen riffen van zandsteen en koraal. Die vormen de scheiding tussen de oceaan en een groot aantal lagunes, begroeid met mangrovebossen.

In die kuststrook vind je de meeste grote steden, hoewel niet altijd pal aan het strand. De grootste stad van Brazilië, São Paulo, ligt bijvoorbeeld op 70 kilometer van de kust op een hoogte van 800 m.
(Feenstra, 2009) Bron: National Geografic

Geen opmerkingen:

Een reactie posten