woensdag 17 maart 2010

Landenonderzoek - Politiek

Politiek

In dit hoofdstuk worden de volgende vragen beantwoord:
-Hoelang is Brazilie een kolonie van Portugal geweest?

-Welke staatsvorm heeft Brazilië momenteel?

HOELANG IS BRAZILIË EEN KOLONIE VAN PORTUGAL GEWEEST?

In de 16e eeuw , toen de eerste contacten tussen Portugezen en oorspronkelijke bewoners plaatsvonden in wat nu Brazilië heet, moesten er 2 tot 5 miljoen indianen verdeeld over verschillende stammen gewoond hebben. De tupinamba-indianen waren de eersten met wie de Portugezen contact maakten toen zij aan de kust handelsposten begonnen te maken. Midden in de zestiende eeuw waren er meer blijvende Portugese woonplaatsen in de vorm van suikerrietplantages in het noordoosten van Brazilië. De indianen waren toen de belangrijkste bron van arbeidskrachten. Besmetting met Europese ziekten en de slavenjachten in het binnenland hebben vele indianen gedood.
De Portugezen begonnen grote aantallen afrikanen naar de nieuwe kolonie te sturen om aan genoeg arbeidskrachten op de plantages te kunnen komen. Vroeger werden de afrikanen grotendeels te werk gesteld in de suikerrietproductie, maar na het zakken van de suikerprijs begon men naar andere exportproducten te zoeken, vooral naar goud. De belangrijkste streek waar men in de 18e eeuw goud vond, was Minas Gerais in het zuidoosten. In 1695 was daar in de rivieren goud gevonden, en goud bleef tot het begin van de 19e eeuw een van de belangrijkste producten die naar Europa geëxporteerd werden. De goudwinning was vooral in handen van mensen die in hun eentje naar het binnenland van Minas Gerais trokken in de hoop er rijk te worden door rond en in de rivieren naar goud te zoeken. Toen er meer mensen naar het zuidoosten trokken, werden er ook slaven heen gebracht om te werken als mijnwerkers of huisbedienden. Na een paar jaar raakten de rivieren uitgeput en werd goud zoeken minder winstgevend.
Een derde belangrijke export product van Brazilië werd de koffie uit het gebied rond Sao Paulo. Toen de goudwinning afnam, belegden degenen die rijk geworden waren hun geld in koffieplantages. Tot 1888, het jaar waarin de slavernij werd afgeschaft, werkten er ook slaven in koffieplantages.
Indianen, Afrikanen en Europeanen, de 3 belangrijkste rassen in Brazilië, hebben alle 3 een groot aandeel geleverd aan de ontwikkeling en groei van Brazilië.
Politiek gezien bleef Brazilië tot 1822 een kolonie van Portugal. Toen Napoleon in 1808 Portugal innam, verhuisde de Portugese prins-regent, Dom Joao, naar Brazilië. Dom Joao’s zoon, Pedro 1e , werd in 1822 keizer van een onafhankelijke Brazilië. Pedro 2e , de zoon van Pedro 1e, en zijn dochter Isabel, hebben allebei over Brazilië geregeerd tot het koninkrijk in 1889 opzij werd geschoven door Brazilianen die een republiek wilden. Brazilië was een van de laatste landen in Zuid-Amerika die onafhankelijk werden van hun Iberische kolonisator.
(Lisa, 2006)

WELKE STAATSVORM HEEFT BRAZILIË MOMENTEEL?

Brazilië kent momenteel een federale staatsvorm, die gebaseerd is op de federale grondwet van 1988. Het land bestaat uit een federaal hoofdstedelijk district en 26 deelstaten, met elk op hun beurt een eigen grondwet. De federale grondwet stelt dat het nationale gezag wordt bekleed door een president, die voor vier jaar door universele stemming wordt gekozen. In het kader van een amendement van 1997 kan de president slechts eenmaal worden herkozen.
Op 27 oktober 2002 werd de voormalige vakbondsleider, de socialist Luiz Inácio Lula da Silva ('Lula'), leider van de PT (Partido dos Trabalhadores) in een tweede verkiezingsronde met circa 61% van de stemmen gekozen tot president van de republiek en was daarmee de eerste uitgesproken linkse president van Brazilië. Hij is de opvolger van Fernando Henrique Cardoso (PSDB, Partido Social Democrático Brasileiro), die twee termijnen aan het roer stond. Luiz Inácio Lula da Silva vormt een centrumlinkse regering.
Er is een wetgevende macht die uit een hogere Federale Senaat en een Huis van Afgevaardigden bestaat. De 81 senatoren worden verkozen voor acht jaar en de 513 afgevaardigden worden verkozen voor vier jaar. De president kan unilateraal in staatszaken tussenbeide komen. Elke staat heeft zijn eigen gouverneur en wetgevende macht.
De belangrijkste politieke partijen zijn:
• (vrij vertaald) de Braziliaanse Partij voor Democratische Ontwikkeling (PMDB)
• Partij van het Liberale Front (PFL)
• Democratische Arbeiderspartij (PDT)
• Braziliaanse Sociaaldemocratische Partij (PSDB)
• Arbeiderspartij (PT)
Sinds 1 januari 2003 levert deze laatste partij de president van Brazilië: Luiz Inácio Lula da Silva. In november 2006 werd Lula herkozen. Lula da Silva heeft zich tot taak gesteld de schrijnende tegenstelling tussen arm en rijk in Brazilië te verzachten en tegelijkertijd de ondernemers te vriend te houden. De landloze boeren werden echter ongeduldig. In 2003 voerden ze op grote schaal landbezettingen uit, en een jaar later demonstreerden 8000 boeren in de hoofdstad Brasilia.
President Lula kreeg steeds meer kritiek te verduren. De economie van Brazilië was weliswaar sterk opgekomen, maar het herverdelen van land en het bestrijden van armoede en honger bleven ver achter bij zijn doelstellingen.
(Fox vakanties)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten