woensdag 17 maart 2010

Landenonderzoek - Geografie

Geografie

In dit hoofdstuk worden de volgende vragen beantwoord:
-Wat zijn de geografische hoofdregio´s die in Brazilie te onderscheiden zijn?
-Welk klimaat heeft Brazilie en is er een groot tijdsverschil met Nederland?


Algemene informatie
Brazilië beslaat bijna de helft van Zuid-Amerika en is het op vijf na grootste land ter wereld. Ongeveer 90% van het land ligt tussen de Evenaar en de Steenboks-keerkring en is het land is omringd door de Atlantische Oceaan en heeft 12.000 km. grenzen met Spaans-sprekende landen. Met uitzondering van Chili en Ecuador, grenst Brazilië aan alle landen in Zuid-Amerika.
Ondanks de enorme afmetingen van dit land (8.514.215,3 km2) is Brazilië (hoofdstad: Brasilia), met een inwoner aantal van meer dan 180 miljoen mensen, één van de meest geurbaniseerde landen van de wereld. De urbanisatie bevindt zich voornamelijk langs de kust. Hier vindt men onder andere de metropolen São Paulo, met 18 miljoen inwoners, en Rio de Janeiro, met 7 miljoen inwoners.

WELK KLIMAAT HEEFT BRAZILIË EN IS ER EEN GROOT TIJDSVERSCHIL MET NEDERLAND?

Door de immense afmetingen van Brazilië is er een grote diversiteit aan klimaten waarneembaar. Het klimaar variëert over het algemeen van tropisch in het noorden van Brazilië, waar het zelden koud is met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 28 °C, tot een gematigd klimaat in het zuiden, waar het af en toe zelfs kan sneeuwen.

Omdat Brazilië ten zuiden van de evenaar ligt, zijn de seizoenen precies tegenovergesteld dan die in Europa, al zijn de extreme seizoensveranderingen, zoals wij ze kennen, niet aanwezig. De winter in Brazilië duurt van Juni tot Augustus, en wordt gekenmerkt door een gemiddelde temperaturen van tussen de 17 en 19°C in de zuidelijke staten Rio Grande do Sul, Santa Catarina, Paraná en São Paulo. In de rest van Brazlië zakt het kwik niet zo ver en blijft de gemiddelde temperatuur tussen de 25 en 30°C.

De zomer in Brazilië duurt van december tot en met februari en gedurende deze periode kan het zeer warm worden in een groot gedeelte van Brazilië. De temperatuur in de noordelijke staten kan in het noordoosten van Brazilië dan zelfs oplopen tot ruim 35°C. Met de zomer wordt ook het regenseizoen ingeluid. Maar men hoeft niet bang te zijn dat, wanneer men gaat reizen in de zomer, de vakantie letterlijk in het water valt. Het houdt in dat het een paar keer per week één of een aantal uren regent.

Tijdsverschil:


(ANWB)

WAT ZIJN DE GEOGRAFISCHE HOOFDREGIO´S DIE IN BRAZILIË TE ONDERSCHEIDEN ZIJN?

Geografisch kun je Brazilië grofweg in twee hoofdregio’s verdelen: de noordelijke laagvlakte (het stroomgebied van de Amazone-rivier), en een hoogvlakte in het zuidelijk deel van het land: de Planalto de Mato Grosso, in het oosten begrensd door het Braziliaanse Hoogland.
Amazone-rivier
De Amazone is de op een na langste rivier ter wereld (7025 km), tenminste als je rekent vanaf de oorsprong in het Andes-gebergte. Daar heeft de rivier de naam Marañon. In Brazilië heet hij eerst Solimões en pas bij de samenvloeiing met de Rio Negro (bij de stad Manaus) wordt hij Amazone genoemd.

Het hele noordelijke laagland wordt bedekt door tropisch regenwoud, al wordt dat steeds meer aangetast door houtkap, mijnbouw, veeteelt en landbouw. Daar komt bij dat er in het hart van het regenwoud olie is gevonden. Natuurbeschermers waarschuwen al jaren voor de desastreuze gevolgen en wijzen daarbij op de al verdwenen regenwouden in West-Afrika en Zuidoost-Azië.

De hoogvlakte in het zuiden bestaat voornamelijk uit tafelbergen van niet meer dan 300 meter hoog. Rivieren hebben diepe kloven uitgesleten in deze bergen van zandsteen. De bergketens aan de oostkant lopen stijl af naar de kust. De bergen daar zijn tussen de 400 en 1000 meter hoog, maar er zijn uitzonderingen. Het hoogste punt is de Pico de Bandeira (2890 m) ten noordoosten van Rio de Janeiro.
Langs de Atlantische kust ligt een hooguit 80 km brede strook laagland. De kust van Brazilië is beroemd om haar brede zandstranden met strandwallen en duinen, die begroeid zijn met kokospalmen.

Voor de kust liggen op verscheidene plaatsen riffen van zandsteen en koraal. Die vormen de scheiding tussen de oceaan en een groot aantal lagunes, begroeid met mangrovebossen.

In die kuststrook vind je de meeste grote steden, hoewel niet altijd pal aan het strand. De grootste stad van Brazilië, São Paulo, ligt bijvoorbeeld op 70 kilometer van de kust op een hoogte van 800 m. De Braziliaanse steden hebben vaak een enorme omvang. São Paulo heeft 10 miljoen inwoners, maar dubbel zo veel als je de voorsteden meerekent.
(Mauricio Travels, 2007)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten